DIGITAAL MAGAZINE

Onderneming & Ondernemer

Magazine
1 min

Bedrijfsopvolging: uw kind als volgende bedrijfsleider?

Er bestaat geen recept voor het klaarstomen van een bedrijfsopvolger. Iedere situatie, elk (familie)bedrijf is immers anders en vraag een eigen aanpak. Daar komt bij dat de overdracht van een familiebedrijf veel meer is dan enkel een zakelijke aangelegenheid. Naast de praktische uitdagingen, heeft de opvolging ook een niet te onderschatten invloed op de verhoudingen tussen de ondernemer, diens partner en de potentiële bedrijfsopvolger(s).

Bedrijfsopvolging: uw kind als volgende bedrijfsleider?

De route naar bedrijfsopvolging kan hobbelig zijn

Vanaf dat het idee van bedrijfsopvolging op tafel komt, komen er verschillende praktische vragen op tafel. Wie heeft het potentieel om de bedrijfsopvolger te worden? Wat neemt deze precies over? Hoe ziet de voorbereiding op de bedrijfsopvolging eruit? Hoe kunt u rekening houden met de andere kinderen? Zijn er meer bedrijfsopvolgers mogelijk? In de praktijk blijkt dat de wensen en belangen van de betrokkenen erg kunnen verschillen. Toch doorlopen de meeste ondernemers en bedrijfsopvolgers dezelfde praktische, juridische en fiscale processen bij bedrijfsopvolging.

Wat is ‘gelijk behandelen’ bij bedrijfsopvolging?

De voorbereiding van bedrijfsopvolgers op hun zakelijke toekomst is vaak afhankelijk van de omvang van het gezin. Is er één kind? Zijn het er meer? Als er één kind is, verloopt de bedrijfsoverdracht meestal soepel. Bij meerdere kinderen liggen de zaken vaak al wat complexer. Meestal willen ouders hun kinderen gelijk behandelen, vooral als er vermogen te verdelen valt. Maar wat gelijk is, blijkt niet voor iedereen hetzelfde te zijn. Dat maakt het dan wat lastiger.

Krijgt de bedrijfsopvolger een schenking? In welke mate wordt de zoon of dochter die het bedrijf mag voortzetten – bevoordeeld ten opzichte van de andere kinderen? Aan de nieuwe uitdaging voor die zoon of dochter als bedrijfsopvolger kleven namelijk vaak ook (grote) risico's. Hoe weegt dat risico op tegen de schenking aan de andere kinderen die hetzelfde bedrag in geld krijgen? Een erfovereenkomst kan zorgen voor gemoedsrust doordat de verdeling wordt vastgelegd en latere discussies bij overlijden van de ouders zo worden vermeden.

Wist u dat:

25% van de Belgische familiebedrijven een overdracht van eigendom verwacht binnen de komende 5 jaar?

Wie gaat het beleid bepalen?

Het goed afronden van het gehele proces van een bedrijfsopvolging is meestal een uitdaging. Dat geldt met name als alle kinderen aandelen krijgen in het bedrijf. Gaan alle kinderen zich dan ook allemaal met het beleid van het bedrijf bemoeien? Of laten ze dat over aan één of twee van de broers en zussen die het bedrijf kunnen leiden? Soms is het verstandig voor hen om de leiding over te laten aan de ander. Maar als ze dat doen, is dat voor hen ook een groot risico. Hun geschonken of misschien wel geërfde vermogen zit in het bedrijf. In goede en slechte tijden.

Vermogensplanning belangrijk bij bedrijfsopvolging

Een goede vermogensplanning kan, naast een goede fiscale advisering, voor financiële duidelijkheid en rust voor het bedrijf en alle familieleden bij een familiebedrijf zorgen. Vooral ook voor de toekomst.

Daarnaast moeten juridische documenten, zoals een huwelijkscontract (als dit er is), testamenten en andere juridische documenten goed op elkaar zijn afgestemd. Dat alles luistert nauw omdat de uiteindelijk gekozen oplossingen, als het goed is, zijn afgestemd op de specifieke situatie van de familie en het familiebedrijf. Maar dan is de kans op een succesvolle bedrijfsoverdracht ook het grootst.

Fiscaal gunstregime voor overdracht van uw familiebedrijf of familiale vennootschap

Sinds 2012 geldt er in de drie regio’s van het land (Vlaanderen, Wallonië en Brussel) nieuwe regelingen voor overdrachten van familiale ondernemingen en vennootschappen. De bedoeling van deze nieuwe regeling is om bedrijfsleiders actief aan te zetten om tijdens hun leven reeds na te denken over hun opvolging. Om dit te stimuleren bestaat er een vrijstelling van schenkbelasting voor het schenken van deze familiale ondernemingen en vennootschappen. Mocht een bedrijfsleider voor hij kan schenken, overleden zijn, dan bestaat er een verlaagd tarief in erfbelasting.

Dé oplossing voor een succesvolle bedrijfsoverdracht?

Wat in ieder geval belangrijk is: het helpt het als de bedrijfsopvolgers ook echt de ruimte krijgen van hun vorige generatie om te kunnen ondernemen. Want gebrek aan vrijheid en verantwoordelijkheid is vaak een van de oorzaken als het bedrijf de bedrijfsoverdracht onverhoopt niet overleeft.

Dé oplossing die altijd werkt, is er echter niet. Er is geen recept voor een succesvolle bedrijfsoverdracht. Er zijn veel mogelijkheden, maar het blijft maatwerk. Het begint, als het goed is, heel praktisch met communicatie. Heel veel opbouwende communicatie. Met de familie en ook met deskundige sparringpartners.

Hoeveel tijd echt nodig is voordat het bedrijf en de betrokken familieleden klaar zijn voor de bedrijfsoverdracht? Dat is ook weer in iedere situatie anders. Een goede voorbereiding, zowel intern (vaak minimaal 3 jaar, soms nog langer, met het oog op bepaalde fiscale faciliteiten) als extern (zoals werkervaring buiten de deur en assessments), is vaak meer dan nuttig voor de toekomst.

Bedrijfsopvolging: uitdagend, maar met de juiste hulp…

Bij een bedrijfsoverdracht komt zowel praktisch als emotioneel heel veel kijken. Grofweg kunt u echter 3 hoofdvragen voor ogen houden die u een heel eind op weg helpen:

  • Hoe wordt de verantwoordelijkheid straks verdeeld?
  • Wat is de fiscale impact?
  • Zijn alle juridische documenten goed op elkaar afgestemd?

Wilt u graag meer informatie?

Neem dan contact op Xavier Piqueur, Senior Wealth Planner. Onze specialisten vermogensplanning van de dienst Wealth Solutions geven u graag meer uitleg tijdens een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Lara Hadjistratis
Lara Hadjistratis
Head of Wealth Solutions