2 min

Wat is duurzaam investeren?

Als bank vinden we het belangrijk om onze verantwoordelijkheid te nemen als het gaat over duurzaamheid. Door ons toe te leggen op investeringen in duurzame bedrijven, sectoren en initiatieven kunnen wij, samen met u, het kapitaal de goede kant op sturen en bijdragen aan een duurzame wereld.

Samengevat

  • We hanteren strenge duurzaamheidscriteria voor onze beleggingsportefeuilles
  • Onze medewerkers geven u gedegen en wetenschappelijk onderbouwd advies
  • Ontdek onze Duurzaamheidsscan
Wat is duurzaam investeren?
Wat is duurzaam investeren?

Denk bijvoorbeeld aan bedrijven die zich focussen op hernieuwbare energie of op de ontwikkeling van technologieën die bijdragen aan de CO₂-reductie.

Als bank hanteren we daarom strenge duurzaamheidscriteria voor onze beleggingsportefeuilles. We investeren alleen in ondernemingen die hieraan voldoen, en nieuwe klanten bieden we standaard duurzame beleggingen aan.

We merken bij onze klanten ook een groeiende interesse in de mogelijkheid om duurzaam te investeren. Niet verrassend, want ervaring leert ons dat duurzame portefeuilles over de lange termijn even goed renderen als grijze. In de toekomst misschien zelfs beter.

Hoe beoordelen we of een investering duurzaam is?

Om te bepalen of een investering duurzaam is, wordt er vaak gebruik gemaakt van de ESG-criteria (Environmental, Social en Governance). Deze criteria hebben betrekking op de wijze waarop een bedrijf omgaat met het milieu, de maatschappij en het bestuur.

Dit onafhankelijke label is een goed startpunt om te beoordelen of een investering duurzaam is. We zijn ons er echter ook van bewust dat we altijd kritisch moeten blijven en dergelijke duurzame labels niet klakkeloos kunnen overnemen.

Zo is het bij het bedrijf Tesla bijvoorbeeld niet duidelijk of er bij de berekening van hun ESG-score enkel gekeken werd naar het productieproces en het negatieve effect van accu’s op het milieu. Of is het positieve effect van elektrisch rijden ook meegenomen in de beoordeling?

Investeren in kennis over duurzaamheid

Om onze adviseurs te helpen de juiste duurzame beleggingen te selecteren, stelden we voor hen een uitgebreid educatieprogramma rond duurzaamheid op. Zo kunt u er steeds op vertrouwen dat onze medewerkers u gedegen en wetenschappelijk onderbouwd advies geven over duurzaam investeren.

Wilt u weten of uw portefeuille duurzaam is? Om dat in kaart te brengen, heeft ABN AMRO Private Banking de duurzaamheidsscan ontwikkeld. Door uw aandelen en fondsen te ‘scannen’ krijgt uw portefeuille een duurzaamheidsscore. Deze duurzaamheidsscore vergelijken we met een benchmark. Onze beleggingsadviseurs stellen de duurzaamheidsscan voor u op en vervolgens bespreken ze de uitkomst ervan met u persoonlijk.

Onze experts delen hun kennis bovendien graag. Schrijf u nu in op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van recente ontwikkelingen op het vlak van duurzaam beleggen, duurzame innovaties en duurzaam ondernemen.

Véronique Smet
Véronique Smet
Head of Marketing & Communications
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.