1 min

Update obligaties: vangnet voor obligaties

De uitbraak van het coronavirus leidt in meer en meer landen en regio’s tot een lockdown. Deze radicale aanpak betekent dat alle economische activiteit tot stilstand komt. Op de financiële markten zien we risico-aversie en een grote onrust, met als gevolg een verslechtering van de verhandelbaarheid.

Samengevat

  • Financiële markten tonen risico-aversie en onrust
  • Verkopen kan moeilijk worden
  • Oefen geduld en voer geen transacties uit
Update obligaties: vangnet voor obligaties
Update obligaties: vangnet voor obligaties

In 2008 was het een kredietcrisis die tot een financieel-economische crisis leidde. We zitten nu met een economische schok die mogelijk een wereldwijde kredietcrisis in gang kan zetten. De centrale banken hebben daarom direct de programma’s uit 2008 weer van stal gehaald en tonen zich vastberaden om met het beschikbare monetaire beleidsarsenaal het financiële stelsel op de been te houden. De centrale banken moeten handelen om het functioneren van de financiële markten te borgen. Overheden komen daarnaast met budgettaire steunprogramma’s. Dat is op zich al uniek is en lijkt bijna gecoördineerd. Al met al moeten die diverse steunmaatregelen zorgen voor een sterk vangnet.

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft na de laatste spoedbijeenkomst opnieuw laten weten ‘al het nodige’ te zullen doen. Die formulering ontbrak eerder en had de markten aan het twijfelen gebracht over de inzet van de ECB.

Naar het zich nu laat aanzien, staat alles klaar om de financiële markten te ondersteunen. Nu nog een aanzienlijke verbetering van het nieuws over de verspreiding van het coronavirus. Daardoor zouden de diverse overheden bepaalde maatregelen kunnen terugdraaien en kunnen er bepaalde economische activiteiten weer van start gaan of verbeteren. Voordat dat gebeurt, valt er een toename te verwachten van het aantal neerwaartse bijstellingen van de bedrijfswinsten, naast ook een groei van het aantal wanbetalingen (dat zich nu juist op het laagste punt aller tijden bevond). De totale omvang is naar verwachting echter niet aanzienlijk, gezien de vele maatregelen die er zijn genomen en de mogelijkheden die overheden en banken hebben om het beleid bij te stellen.

Op de financiële markten wordt de verhandelbaarheid (liquiditeit) ook een punt van zorg. Verkopen kan daardoor moeilijk worden. Ons advies op dit moment is om geduld te oefenen en in een markt met beperkte verhandelbaarheid geen transacties uit te voeren of te willen uitvoeren.

Roel Barnhoorn
Investment Communications
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.