1 min

Update Obligaties: op zoek naar rente

De belangrijkste staatsobligaties, zoals Duitse Bunds en Amerikaanse staatsobligaties, gaan tegen een hogere obligatiekoers over de toonbank nu de rente onder druk staat. (De koers en de rente bewegen in tegengestelde richting.) De reden: de economische cijfers liggen onder de marktverwachtingen.

Samengevat

  • belangrijkste staatsobligaties
  • Europa en China
  • De Amerikaanse dollar
  • Rente op credits
Update Obligaties: op zoek naar rente
Update Obligaties: op zoek naar rente

Tienjaars Amerikaanse staatsobligaties (‘Treasuries’) noteren 1,578%, rond het laagterecord van 1,358% in juni 2016. Duitse tienjarige Bunds doen -0,40%. Dat is nog een flink eind verwijderd van het laagterecord van 28 augustus 2018 (-0,718%).

De afgelopen paar jaar liep de VS duidelijk voorop qua economische ontwikkeling, terwijl China en Europa zich met binnenlandse problemen geconfronteerd zagen. Vooralsnog is er de eerste maanden van 2020 geen sprake van een inhaalslag voor Europa en China (zoals wel was verwacht). We gaan er nog altijd van uit dat beide regio’s het meest kunnen profiteren als de zorgen over het coronavirus wegebben.

De Amerikaanse dollar profiteert van economische meevallers in de Verenigde Staten in vergelijking met de eurozone en China; en de Amerikaanse Fed blijft de balans verlengen. De Europese Centrale Bank (ECB) buigt zich over de gevolgde strategie en heeft een nieuwe voorzitter. De visie in de markt is dat een actieve beleidsombuiging vóór het zomerreces onwaarschijnlijk is. Wij houden het nog altijd op een renteverlaging door de Fed en de ECB in het tweede kwartaal, naast een verdubbeling van de omvang van het inkoopprogramma van de ECB.

De rente op credits uit de opkomende markten en bedrijfsobligaties lijkt te blijven dalen en het universum obligaties breidt zich steeds verder uit. De belegger is daardoor op zoek naar een positief rendement en komt uit bij riskantere beleggingscategorieën. Wij vinden schuld uit opkomende markten (EMD) nog altijd een overtuigend verhaal voor de opportunistische belegger.

Roel Barnhoorn
Investment Communications
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.