1 min

Update obligaties: onrust nog maar net begonnen?

De laatste paar weken lijken wel een herhaling van zetten. De onrust in de obligatiewereld neemt toe en de zorg over langer durende inflatie dan eerder voorzien zet zich vast in het hoofd van de belegger.

Samengevat

  • Amerikaanse ministerie van Handel maakt cijfers detailhandelsverkopen oktober bekend: snelste groei sinds de jaren 90 vorige eeuw
  • Ook Amerikaanse huizenmarkt evolueert positief
  • Voortdurende reeks positieve economische cijfers voedt in VS angst op langer durende inflatie
  • Europa: minder marktonrust bij staatsobligaties uit de kernmarkten
Update obligaties: onrust nog maar net begonnen?
Update obligaties: onrust nog maar net begonnen?

Het Amerikaanse ministerie van Handel heeft eerder deze week de cijfers voor de detailhandelsverkopen in oktober bekend gemaakt. Toevallig laten die net de snelste groei zien sinds de jaren negentig van de vorige eeuw: +1,7% in vergelijking met +0,8% in september, wat nu een bescheiden toename lijkt. In overeenstemming met diezelfde sterke ontwikkeling van de economische cijfers kwam ook over de huizenmarkt (van de National Association of Home Builders Housing Market-index) positief economisch nieuws. De index liet de derde achtereenvolgende stijging in drie maanden zien, bereikte hoogtes die in mei 2021 voor het laatst waren opgetekend en ligt ruim boven het gemiddelde historische niveau.

Die voortdurende reeks positieve economische cijfers voedt echter de angst dat de inflatie langer gaat duren en dat de Amerikaanse Federal Reserve (‘Fed’) voortvarender gaat doorpakken. De Fed is er namelijk veel aan gelegen om monetaire beleidsfouten te vermijden en niet bij de curve achter te blijven. Die context vertaalde zich in een lichte gemiddelde stijging van de rente in het langere segment van de curve voor Amerikaanse staatsobligaties (‘Treasuries’), oftewel bij de staatsobligaties met een langere looptijd. Dat deel van de curve wordt direct beïnvloed door de zorgen van de markt en de belegger.

In Europa leek de afgelopen weken bij staatsobligaties uit de kernmarkten sprake van een gematigder beweging voor wat betreft de marktonrust. De landen in de periferie van Europa kregen daarentegen te maken met oplopende risicopremies, vanwege de zorg dat de ECB zich in 2022 minder met riskantere schulden gaat inlaten.

Bij bedrijfsobligaties wordt het gemiddelde kredietrisico op dit moment niet als erg urgent gezien, in tegenstelling tot het risico van een oplopende rente. Dat was in 2021 het belangrijkste verhaal en het lijkt erop dat dat in 2022 niet anders wordt.

Voor wat betreft onze allocatie naar kwaliteitsobligaties handhaven we onze lichte overweging van staatsobligaties uit de periferie van Europa vanwege de steun van de budgettaire en monetaire stimuleringsmaatregelen. Ook onze veel grotere overwogen positie in Europese bedrijfsobligaties (die onlangs door de oplopende risicopremies relatief aantrekkelijker zijn geworden) is ongewijzigd, inclusief een beperkte allocatie naar achtergestelde bedrijfsschulden.

Binnen onze positie in het riskantere obligatiesegment hebben we nog altijd een voorkeur voor het mandje van schulden uit de opkomende landen (EMD) en high yield-papier. Vooralsnog voorzien we geen belangrijk besmettingsrisico in verband met de problemen in China (vastgoed, economische vertraging).

Erik Joly
Erik Joly
Chief Investment Officer
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.