1 min

Update Obligaties: gematigde inflatie

Amerikaanse staatsobligaties (‘US Treasuries’) hebben het jaar afgesloten op 1,91% na een lichte stijging in de laatste week van 2019. Het gevolg was een hoger renteverschil tussen de tweejaars en tienjaars US Treasuries. Het renteverschil loopt al op sinds eind november (van 15 naar 35 basispunten).

Samengevat

  • oplopend renteverschil (spread)
  • hogere inflatieverwachting
  • op korte termijn druk op inflatiecijfer
Update Obligaties: gematigde inflatie
Update Obligaties: gematigde inflatie

Dat fenomeen van het oplopende renteverschil (spread) kan worden verklaard door (fase 1 van) de handelsdeal tussen de VS en China, maar ook door het toenemende optimisme in de markt over de iets hogere inflatieverwachtingen voor 2020 en daarna. Een hogere inflatieverwachting vertaalt zich doorgaans in een iets hogere rente op obligaties, omdat de belegger voor een hogere inflatie gecompenseerd wil worden.

ABN AMRO voorziet in verband met de stijgende olie- en voedselprijzen op de korte termijn enige druk op het inflatiecijfer, maar verwacht hiervan slechts een voorbijgaand effect. De onderliggende inflatiedruk blijft daarentegen gematigd door de zwakke economische groei en de zeer lage inflatieverwachtingen. Van bedrijven in de ontwikkelde economieën verwacht ABN AMRO in deze omgeving geen prijsverhogingen als reactie op de druk op de marges. Bovendien is er nog altijd sprake van een structurele neerwaartse druk op de inflatie door de digitalisering.

De economische groei en inflatie in Europa kunnen bij de verwachtingen van de ECB achterblijven. In dat geval hangt er voor maart een tweede stimuleringspakket in de lucht. ECB-voorzitter Christine Lagarde geeft op 23 januari de laatste update, kort na de vergadering van de ECB-beleidsmakers. Voorafgaand aan die vergadering horen we van de Europese Commissie over de uitdagingen voor 2020 en hoe de commissie deze denkt aan te pakken.

Roel Barnhoorn
Investment Communications
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.