2 min

Update obligaties: gaat de Fed over tot obligaties?

De jongste trend op de Amerikaanse en Duitse markt voor toonaangevende staatsobligaties is een licht naar boven aangepaste obligatierente. Voor Europa speelt zowel de druk vanuit de zuidelijke EU-landen om euro-corona-obligaties uit te geven, als ook de uitspraak van het Duitse hof.

Samengevat

  • Wereldwijd breiden centrale banken de balans uit met de inkoopprogramma’s
Update obligaties: gaat de Fed over tot obligaties?
Update obligaties: gaat de Fed over tot obligaties?

In Duitsland zette het hof, de Bundesverfassungsgericht (BVG), vraagtekens bij de onderbouwing en de grootte van het opkoopprogramma van de ECB. De ECB kan dat besluit naast zich neerleggen onder verwijzing naar een uitspraak van het hoogste Europese gerechtshof (ECJ) van december 2018, waarin die inkoop door de ECB groen licht kreeg. De ECJ is het bevoegde hof voor uitspraken over de ECB, alsook over de implementatie van monetair beleid door de centrale banken van het eurosysteem. Het wordt ook lastig als de ECB (en niet de Bundesbank) met de Duitse Bundestag in gesprek moet over het gevolgde beleid. De uitspraak wordt dan ook opgevat als een schot voor de boeg van de onafhankelijkheid van de ECB. Met het nieuwe aankoopprogramma van de ECB (Pandemic Emergency Purchase Programme, of PEPP) is bovendien een circa zes keer zo groot inkoopprogramma gemoeid als met het programma waar het Duitse hof nu een uitspraak over heeft gedaan.

Het Amerikaanse ministerie van Financiën is begonnen met de uitgifte van staatsobligaties ter waarde van bijna USD 100 miljard voor de financiering van het fiscale stimuleringsprogramma dat door het Congres is goedgekeurd. Verwacht wordt dat de Amerikaanse Fed het tempo erin houdt en de markt voor Amerikaanse staatsobligaties (‘Treasuries’) blijft ondersteunen. De Fed heeft daarnaast laten weten eerst de beursgenoteerde fondsen (ETF’s) te zullen aanschaffen voordat het overgaat tot individuele obligaties. Volgens ons is de inkoop van obligaties als onderdeel van het programma zo complex geworden dat de invoering ervan niet op de korte termijn zal plaatsvinden. Voor de Fed is het makkelijker om ETF’s aan te kopen dan obligaties. De regel dat een bedrijf moet verklaren dat zijn obligaties voor aankoop in aanmerking komen, is namelijk niet van toepassing op ETF’s.

Wereldwijd breiden centrale banken de balans uit met de inkoopprogramma’s. De Amerikaanse Fed, de ECB en de Bank of Japan nemen daarbij het grootste deel voor hun rekening. In de opkomende landen beginnen de centrale banken ook te experimenteren met een verruimingsprogramma voor de binnenlandse markt. Omdat in opkomende markten inflatie niet echt voor de deur staat, zou de reële obligatierente (rente minus inflatie) in lokale valuta’s op een lager niveau kunnen. Valuta’s vormen echter het risico. De kans op een recessie in de ontwikkelde markten groeit en dat zal ook zijn weerslag hebben op de regio’s en landen van de opkomende markten. En dat vormt dan weer een extra uitdaging voor beleggingen in de opkomende landen.

Roel Barnhoorn
Investment Communications
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.