1 min

Update Obligaties: Fed handhaaft toon

Bij de beleidsvergadering van de Federal Reserve (Fed) was deze week dezelfde toon te horen als bij de afgelopen bijeenkomsten. Voorzitter Jerome Powell herhaalde dat het nog “enige tijd” zou kunnen duren voordat er zoveel voortgang is geboekt dat de centrale bank haar steunaankopen kan afbouwen.

Samengevat

  • Fed behoudt haar steunaankopen
Update Obligaties: Fed handhaaft toon
Update Obligaties: Fed handhaaft toon

Dat het “enige tijd” zou kunnen duren, is juist de bewoording die Powell had kunnen veranderen om groeiend vertrouwen aan te geven in een geleidelijke afbouw van de steunaankopen door de Fed. In plaats daarvan zei hij dat de tijd nog niet was gekomen om het over een dergelijke afbouw te hebben. Hij zei ook dat daarvoor meer meevallende banenrapporten nodig waren (“zoals die van maart”). Door deze opstelling van de Fed kan de rente op 10-jarige Amerikaanse staatsobligaties (Treasuries) blijven bewegen in de huidige bandbreedte van 1,5% à 1,9%.

Powell gaf aan dat zonder een volledig herstelde arbeidsmarkt aanhoudend sterkere inflatie en inflatieverwachtingen onwaarschijnlijk zijn. Op een vraag naar de geluiden over arbeidstekorten zei Powell dat de arbeidsmarkten niet te krap konden zijn omdat de loongroei nog niet aantrekt. Dat vonden we een verrassende opmerking. De Amerikaanse loongroei is namelijk in de buurt gebleven van de ontwikkeling vóór de pandemie. En toen was de arbeidsmarkt, volgens de meeste maatstaven, krap. In de zijwaartse ontwikkeling van de reële rente is echter niets veranderd. En de inflatieverwachtingen (die lastig te kwantificeren zijn) bevinden zich op het hoogste niveau in acht jaar. Een teken dat het sentiment volatiel blijft.

Goed nieuws in Europa: het tempo van de vaccinaties neemt snel toe. De Europese economieën kunnen hiervan profiteren, omdat een heropening van de samenleving dichterbij komt. Het gevolg kan zijn dat de rente op Europese obligaties gelijktrekt op het huidige lage peil.

Het wanbetalingsrisico op bedrijfsobligaties bleef ook de afgelopen maand weer laag, wat gunstig is voor het sentiment voor high-yield obligaties. Het Internationaal Monetair Fonds kwam met een voorstel voor nieuwe kapitaaluitgiften. Dit voorstel zou de landen met lage en middeninkomens in de opkomende markten ten goede moeten komen. We veranderen onze risico-opstelling in onze obligatiepositionering niet: risicopremies blijven de belangrijkste bron van inkomsten voor onze obligatieportefeuille.

Roel Barnhoorn
Investment Communications
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.