2 min

Update obligaties: binnen bandbreedte

Economische cijfers wezen deze week op een (aanzienlijk) herstel in de VS en een positief sentiment onder Japanse en Europese producenten. Tegelijkertijd groeit het aantal Covid-19-besmettingen in Europa. Met de winter in aantocht neemt de angst voor een tweede coronagolf hierdoor alleen maar toe.

Samengevat

  • Economische cijfers wezen op een herstel in de VS en een positief sentiment onder Japanse en Europese producenten
  • Angst voor een tweede coronagolf neemt toe
Update obligaties: binnen bandbreedte
Update obligaties: binnen bandbreedte

In een aantal landen is alweer sprake van lokale lockdowns en strengere maatregelen in openbare ruimtes. Zo ziet het ernaar uit dat thuiswerken tot in ieder geval volgend voorjaar de norm blijft. De verwachting is dat er nog meer begrotingsstimulering zal worden geïntroduceerd, om een al te drastische stijging van de werkloosheid te voorkomen. In Europa kunnen sommige landen zich meer veroorloven dan andere. In de VS zijn aanvullende begrotingsmaatregelen een politiek spel geworden in de aanloop naar de verkiezingen op 3 november. De financiële markten hebben goede hoop dat overheden uiteindelijk met steunmaatregelen zullen komen, maar daar zal wel een prijskaartje aan hangen. Tegen deze achtergrond blijft de rente op staatsobligaties waarschijnlijk binnen een bandbreedte bewegen. Hetzelfde zou kunnen gelden voor de meer risicovolle obligatiesegmenten, want in tegenstelling tot vorige crises lijken de wanbetalingsrisico’s laag te blijven. Dit is vooral te danken aan de grootschalige steun die overheden biedt aan bedrijven. Veel ondernemingen blijven hiermee toegang houden tot de financiële markten. Zij profiteren van een goede marktliquiditeit (verhandelbaarheid) en kunnen obligaties uitgeven teneinde hun liquiditeitsbuffers te vergroten. Voor minder fortuinlijke ondernemingen liggen tot zeker het voorjaar de nodige uitdagingen op de loer. En door het verhoogde risico op wanbetalingen zou dit ook gevolgen kunnen hebben voor beleggers.

In de opkomende markten staan sommige landen er beter voor dan andere, voor wat betreft het bestrijden van de negatieve economische effecten van de pandemie. Uiteindelijk hopen we op een wereldwijd economisch herstel tot niveaus van voor de coronacrisis, zowel voor ontwikkelde als voor opkomende landen. Maar vooralsnog is de eerste stap een herstel tot 80% van dat niveau.

De bekendmaking van PMI-cijfers (ondernemersvertrouwen) volgende week zal naar verwachting niet veel nieuwe inzichten opleveren voor de richting waarin de rente en risicopremies zich bewegen. Uit enquêtes blijkt dat de maakindustrie zich staande weten te houden dankzij een sterke vraag van de belangrijkste handelspartners van Europa (VS en China). De dienstensector blijft zwak. Dit komt doordat de bewegingsvrijheid van veel mensen weer wat beperkter is, als gevolg van het toenemende aantal Covid-19-besmettingen.

Roel Barnhoorn
Investment Communications
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.