1 min

Update obligaties: Alle ogen op centrale banken

De rente staat door recente ontwikkelingen op een heel laag niveau. Sinds april is de rente op 10-jaars Amerikaanse staatsobligaties (Treasuries) niet hoger dan 0,5 tot 1,0%. Ook de reële rente (nominale rente minus inflatie) stond nooit eerder zo laag.

Samengevat

  • Centrale banken houden vast aan soepel stimuleringsbeleid
  • Augustus is een rustige maand voor obligaties
Update obligaties: Alle ogen op centrale banken
Update obligaties: Alle ogen op centrale banken

Deze nieuwe dieptepunten zijn een afspiegeling van de aanhoudend soepele opstelling van de centrale banken. Dat centrale banken in staat zijn om de nominale rente laag te houden terwijl de inflatieverwachtingen stijgen, kan misschien als effectief monetair beleid worden beschouwd, maar het voedt ook de angst voor stagflatie (een scenario van trage economische groei en hoge inflatie). Het algemene gevoel in de markt op dit moment is dat het risico van stagflatie redelijk beperkt is en dat het grootste risico ligt in de activa-zeepbellen.

Ondanks de hogere inflatieverwachtingen houden centrale banken vast aan hun soepele stimuleringsbeleid. De nominale rente zou hierdoor laag moeten blijven. De markten verwachten dat de centrale banken van de G10-landen (de tien grootste industriële landen) tot zeker 2022 geen renteverhogingen zullen doorvoeren. Verder is de uiterst lage 10-jaars nominale rente een uitvloeisel van de agressieve manier waarop de centrale banken activa inkopen. De verwachting is dat centrale banken hun inkoopprogramma’s waarschijnlijk toch weer opvoeren, zodra het geleidelijk afbouwen van de inkoopprogramma’s en het stijgen van de reële rente tot een breed risicomijdend sentiment leiden.

Augustus is normaal gesproken een heel rustige maand voor de uitgifte van nieuwe obligaties, omdat handelaren en beleggers er dan even tussenuit zijn. De handel is daardoor aanzienlijk rustiger. Zodra iedereen terug is, wordt er weer uitgekeken naar de bijeenkomsten van de belangrijkste centrale banken in september. Verder is zowel de Fed als de ECB bezig met een herziening van het monetaire beleidskader. Daar kunnen we de komende maanden een aantal conclusies van verwachten.

Interessant zal zijn om te zien welke lessen de Fed en de ECB trekken uit hun eigen functioneren in de afgelopen jaren. Beide centrale banken hebben bijvoorbeeld inflatiedoelen gesteld. Toch is de inflatie nu al jaren halsstarrig laag (en onder de doelstelling). De vraag is dan ook of de Fed en de ECB veranderingen willen aanbrengen in de manier waarop ze hun monetaire doelen in de toekomst willen bereiken.

Roel Barnhoorn
Investment Communications
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.