3 min

Update aandelen: winst en pillen

De markten stonden de afgelopen week in het teken van het nieuws over de bedrijfswinsten en pillen. Zo heeft Pfizer aangekondigd dat zijn corona-pil volgens de eerste onderzoeksgegevens zeer effectief blijkt (89%). Daarnaast hebben veel bedrijven nog kwartaalresultaten gepubliceerd.

Samengevat

  • Corona-pil Pfizer: met 89% zeer effectief
  • Veel bedrijven publiceerden kwartaalcijfers
  • General Electric splitst zich in drie entiteiten
Update aandelen: winst en pillen
Update aandelen: winst en pillen

Op het moment van schrijven zijn de wereldleiders bij de 26steklimaattop van de Verenigde Naties (COP26) nog druk aan het onderhandelen over te nemen maatregelen die de CO2-uitstoot moeten verminderen. Voor bedrijven en de aandelenmarkten is het belangrijk dat er duidelijkheid komt over eventuele CO2-belasting, wet- en regelgeving en subsidies voor de komende tien jaar - niet alleen over de decennia na 2030. Onder topmensen uit het bedrijfsleven leeft de wens om de overstap naar een koolstofvrije wereld te maken, maar zichtbaarheid van overheden is minstens zo hard nodig.

Pfizer maakte aan het begin van de week in een persbericht bekend dat de eerste testresultaten voor zijn covid-medicijn dat patiënten uit het ziekenhuis moet houden uitzonderlijk goed zijn. Van de patiënten die aan de testfase deelnamen kwam 89% dankzij het medicijn niet in het ziekenhuis terecht, aldus Pfizer. Dat is een fors hoger percentage dan de 50% die de pil van Merck in de eerste studies scoorde. De testresultaten zijn nog niet door onafhankelijke deskundigen geverifieerd en er moeten nog meer onderzoeken volgen, maar dit is hoopgevend nieuws: zowel voor Pfizer, voor de druk op de ziekenhuizen en voor de strijd tegen de coronacrisis in het algemeen. Het aandeel Pfizer sloot na het nieuws 10% hoger en dat van Merck 10% lager.

General Electric heeft aangekondigd het conglomeraat te gaan opdelen in drie onafhankelijke bedrijven op het gebied van gezondheidszorg (in 2023), duurzame energie (2024) en luchtvaart. Omdat de waarde van de aparte onderdelen hoger ligt dan dat van het concern als geheel, steeg het aandeel richting het hoogste punt van dit jaar.

De integratie van Bombardier Transportation door Alstom (na de overname in januari) is vanaf het allereerste moment moeizaam verlopen. Zorgen van beleggers over probleemorderontvangsten hebben sinds het begin van het jaar gezorgd voor een daling van het aandeel van ongeveer een derde. Bij de presentatie van de winstcijfers deze week maakte de onderneming echter helder dat de financiële last afneemt. Het aandeel steeg die dag met bijna 12%.

Beleggers waren vol aandacht voor de kwartaalresultaten van Tencent. Niet alleen is de Chinese overheid met nieuwe wet- en regelgeving gekomen, maar ook de economie vertraagt, wat de advertentie-inkomsten van Tencent raakt. Advertenties zijn goed voor circa een derde van de omzet en stegen maar met 5%, in vergelijking met 23% in het voorgaande kwartaal. Tencents games, fintech- en cloud-activiteiten hebben betere vooruitzichten op voortgaande hoge groei, maar voor de advertentiekant valt nog een aantal kwartalen van langzame groei te verwachten voordat ook deze activiteit weer aantrekt. Een hooggeplaatste minister zei dat het merendeel van de nieuwe wet- en regelgeving nu is aangekondigd, maar meer details volgen de komende maanden. Het aandeel Tencent beweegt binnen een bepaalde bandbreedte sinds in augustus het laagste punt van het jaar werd genoteerd.

Beyond Meat gaf al voor de tweede keer dit jaar aan dat de vraag naar de plantaardige burgers van het bedrijf vertraagt. Het marktonderzoeksbureau Nielsen signaleerde weliswaar een groei van 12% voor de markt voor plantaardig vlees in de VS dit jaar, maar het lijkt erop dat Beyond Meat terrein verliest aan andere merken. Het aandeel Beyond Meat leverde fors in en bereikte het laagste punt van het jaar.

Erik Joly
Erik Joly
Chief Investment Officer
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.