1 min

Update aandelen: wat meer risico’s

Het sentiment op de aandelenmarkten wordt nog altijd gedomineerd door de duur en het tempo van de beperkende lockdownmaatregelen.

Samengevat

  • Amerikaanse Fed waarschuwt voor traag herstel
  • Kwartaalcijfers beïnvloeden koersen in Europa
Update aandelen: wat meer risico’s
Update aandelen: wat meer risico’s

Nieuwe besmettingen in China en Zuid-Korea drukken op de aandelenmarkten in Azië, evenals het verhoogde risico op een hernieuwd conflict tussen de VS en China. Wel gaf de heropening van Disneyland in Shanghai de hoop dat andere parken sneller dan verwacht weer open kunnen gaan.

Leden van de Amerikaanse Fed waarschuwden dat een versoepeling van de lockdown de economie mogelijk niet zo snel weer tot leven kan brengen als wel wordt verwacht. Fed-voorzitter Jerome Powell benadrukte de noodzaak van meer fiscale maatregelen om blijvende schade te beperken. Zijn woorden leidden tot het groeiende gevoel dat het herstel van de aandelenmarkten geen afspiegeling is van de risico’s die er op de korte termijn voor de deur staan.

In Europa reageerden de koersen van banken en verzekeraars negatief op de publicatie van de eerstekwartaalcijfers, gezien de toenemende twijfels over de kredietkwaliteit. De volledige impact van de coronacrisis wordt mogelijk pas echt het volgende kwartaal duidelijk.

Financiële problemen bij diverse luchtvaartmaatschappijen drukten op de koersontwikkeling van aandelen in de reis- en recreatiesector. Hotelboekingssite Booking.com meldde dat de bezettingsgraad per kamer/nacht in maart met meer dan 60% daalde en in april met meer dan 80%. De directie gaf aan dat de bezetting waarschijnlijk niet eerder dan in 2022 naar het niveau van vóór corona terug zal keren.

De sector communicatiediensten profiteerde daarentegen van sterker dan verwachte resultaten van de pan-Europese telecomaanbieder Vodafone. Op de Amerikaanse markten toonde de sector consumptiegoederen zich veerkrachtig. Veranderingen in consumptiepatronen onder invloed van het coronavirus boden kansen voor deze defensieve sector.

Jeffrey J. Vonk
Investment Communications
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.