2 min

Update aandelen: tussen hoop en vrees

Doordat het aantal besmettingen in de VS een gestage opwaartse trend laat zien en lokaal tot lockdowns leidt, weten de markten niet zo goed wat ze moeten. Naast de zorg over de verspreiding van het coronavirus zetten ook de spanningen tussen de VS en China een domper op de stemming onder beleggers.

Samengevat

  • Beleggerssentiment is vrij optimistisch
  • Positieve marktreacties gebaseerd op hoop op spoedig herstel
  • Evolutie van corona blijft voor onzekerheid zorgen
Update aandelen: tussen hoop en vrees
Update aandelen: tussen hoop en vrees

Kijken we naar het grotere plaatje dan viel er de afgelopen vijf dagen in de belangrijkste Amerikaanse en Europese aandelenindices toch enig voorzichtig optimisme te bespeuren. Behalve naar de voortslepende zorg over corona en de handelsoorlog ging de aandacht van beleggers uit naar de binnendruppelende winstcijfers van bedrijven. Vooralsnog zijn de gepubliceerde resultaten relatief positief (dat wil zeggen, ten opzichte van de tamelijk lage verwachtingen). Meevallers werden gemeld door een aantal Amerikaanse zakenbanken – iets dat wij eerder al hadden gesignaleerd en wat werd bevestigd door de cijfers die Bank of America en Morgan Stanley eind vorige week wereldkundig maakten.

In Europa bleef de door Daimler gerapporteerde winst achter bij de verwachtingen. De omzet was daarentegen beter dan was ingeschat. Nog belangrijker onder de huidige marktomstandigheden waren de geruststellende vooruitzichten voor het tweede halfjaar die de Duitse autofabrikant afgaf. Gunstig voor Daimler, evenals voor andere grotere spelers in de markt, is het potentieel voor grootschalige kostenbesparingen. Hierdoor kon Daimler een positieve winstontwikkeling en een goede kasstroom tegen het einde van het jaar in het vooruitzicht stellen. Die positieve berichten zorgden voor een stijging van de EUROSTOXX Automobiles & Parts index en voor hoop op verbetering in sectoren die hard door de pandemie geraakt zijn.

Ondernemingen binnen sectoren die al werden gezien als gunstiger gepositioneerd in de huidige crisis (zoals gezondheidszorg en IT) bewezen dat zij de verwachtingen toch nog konden overtreffen. In Europa kwam Philips met beter dan verwachte omzet- en winstcijfers. Het concern gaf aan dat de winstgevendheid in het tweede halfjaar zou kunnen verbeteren. In de VS tekende Microsoft voor meevallers. De resultaten werden met name gestuwd door clouddiensten gerelateerd aan thuiswerken en home entertainment. De onderneming bevindt zich daarmee in een goede uitgangspositie voor nog een kwartaal waarin de impact van het coronavirus sterk voelbaar is. Texas Instruments en STMicro behoorden eveneens tot de recente winnaars in de sector technologie.

Het beleggerssentiment ten aanzien van dit eerste volledige cijferseizoen sinds de uitbraak van het coronavirus is vooralsnog vrij optimistisch. Los daarvan lijken positieve marktreacties toch vooral te worden ingegeven door de hoop op een spoedig economisch herstel in plaats van op een oplossing voor de onderliggende oorzaak van de crisis. Ondertussen laat de coronabesmettingsgraad wereldwijd geen eenduidige ontwikkeling zien. En het is nog onduidelijk wanneer er een vaccin beschikbaar komt en hoe effectief dat zal zijn. Wij geven er de voorkeur aan om onze onderweging van aandelen nog wat langer te handhaven.

Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.