1 min

Update aandelen: 'Thuisblijfaandeel’ stelt teleur

De aandelenmarkten stonden de afgelopen week iets meer onder druk. Met de versneld oplopende coronabesmettingen wereldwijd wachten veel beleggers liever af wat er verder gaat gebeuren. Dat geldt in nog sterkere mate nu de Amerikaanse verkiezingen voor de deur staan.

Samengevat

  • Beleggers nemen afwachtende houding aan
Update aandelen: 'Thuisblijfaandeel’ stelt teleur
Update aandelen: 'Thuisblijfaandeel’ stelt teleur

Hoewel de markten zich steeds meer instellen op een overwinning van Joe Biden, ontbreekt de sterke overtuiging, vooral ook vanwege de onverwachte uitslag van vier jaar geleden. De slechtste uitkomst voor de financiële markten is natuurlijk helemaal geen uitslag: een scenario waarin er op de verkiezingsavond geen duidelijke winnaar uit de bus komt. Het perspectief van langdurige onzekerheid over de machtsverhoudingen in een van de belangrijkste economieën ter wereld zou de markt gedurende een langere periode aanzienlijk onder druk zetten. En al helemaal omdat dit de onderhandelingen over fiscale stimuleringsmaatregelen tussen de Republikeinen en Democraten in de weg zou zitten. Die zitten nu al maanden vast in de aanloop naar de verkiezingsdatum.

We zitten inmiddels in de tweede week van het resultatenseizoen over het derde kwartaal. Het leeuwendeel van de resultaten overtreft de verwachtingen, zelfs al zijn ze lager dan in voorgaande jaren. Deze trend is vergelijkbaar met wat er in juli gebeurde bij de publicatie van de resultaten over het tweede kwartaal, het eerste volledige kwartaal na de uitbraak van het coronavirus.

Niet alle bedrijven rapporteren echter beter dan verwachte cijfers. Hoewel de winstverwachtingen in de afgelopen periode in het algemeen naar beneden zijn bijgesteld, waren de verwachtingen voor sommige ondernemingen juist veel hoger gespannen. Onder andere voor Netflix, een van de ‘thuisblijfaandelen’. Tegen deze achtergrond bleken de winstcijfers van Netflix deze week voor beleggers wat teleurstellend en de koers van het aandeel daalde prompt. De verwachtingen worden duidelijk ingegeven door beleggers die het bedrijfsmodel proberen te koppelen aan veranderd consumentengedrag in de pandemie. Toch ligt de nadruk vooral op omzetgroei in vergelijking met de feitelijke winstcijfers. Beleggers kijken naar tekenen van herstel en dus wordt de ontwikkeling van de afzet en de orderportefeuille momenteel als een betrouwbaardere indicator voor de toekomstige ontwikkeling gezien.

Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.