1 min

Update aandelen: stapje terug

Aandelenmarkten in ontwikkelde landen deden deze week een stapje terug, na in de eerste dagen van september weer in de buurt van recordhoogtes te hebben bewogen.

Samengevat

  • Aandelenmarkten stapje terug na recordhoogtes bereikt te hebben
  • Aankondiging ECB geringe invloed op aandelenmarkten
  • Olieprijs gestegen nar verwoestingen orkaan Ida
Update aandelen: stapje terug
Update aandelen: stapje terug

De aankondiging van de Europese Centrale Bank (ECB) dat het steunaankoopprogramma de komende maanden licht wordt verlaagd had slechts een geringe invloed op de aandelenmarkten. En aan de andere kant van de Atlantische Oceaan maakten ook de Amerikaanse inflatiecijfers niet al te veel indruk. De stijging van de Amerikaanse consumentenprijsindex met 5,3% op jaarbasis (die daarmee lager lag dan de 5,4% van juli) kwam overeen met de verwachtingen van analisten. Ondanks de relatief geruststellende inflatiecijfers is er weinig kans dat de Amerikaanse Federal Reserve (Fed) de afbouw van de steunmaatregelen opschort.

In China kwamen de autoriteiten met nieuwe regelgeving voor de betaalsector. Ant Group, de eigenaar van de populaire Alipay-app, was het belangrijkste doelwit. De Chinese overheid wil dat de groep de activiteiten splitst en daarmee betalingen en gebruikersgegevens gescheiden houdt. Er komen nieuwe privacyregels die moeten voorkomen dat bedrijven uitgebreide informatie verzamelen over Chinese burgers en hun financiële activiteiten. Na het herstel van de afgelopen weken bleven de Chinese aandelenmarkten deze week weer achter bij de ontwikkelde markten.

De olieprijs is gestegen na de verwoestingen door de orkaan Ida in de Golf van Mexico. Door de trage hervatting van de oliewinningsactiviteiten was het aanbod gering en krompen de olievoorraden. In Europa en de VS hadden de aandelen van olie- en gasmaatschappijen dankzij die hogere olieprijs een sterke week.

Aan de bedrijvenkant haalden twee toonaangevende technologiebedrijven deze week de pers. Microsoft kwam voor de dag met een hoger kwartaaldividend en een nieuw aandeleninkoopprogramma. Het bedrijf koopt maximaal USD 60 miljard aan aandelen in. Apple had dit keer bij een product-event waar reikhalzend naar was uitgekeken geen grote verrassing te bieden. Volgens het Amerikaanse technologieconcern zullen de aangekondigde introducties en upgrades voor de iPhone 13, tablets en smartwatches klanten stimuleren om oudere modellen te vervangen. De connectiviteit tussen smartphone en smartwatch zal naar verwachting de klantenbinding verstevigen en de verkoop van de komende Apple Watch 7 stimuleren.

Erik Joly
Erik Joly
Chief Economist / Country Director Investment Advisory
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.