2 min

Update aandelen: records op Amerikaanse markten

Voor de aandelenmarkten was het een positieve week: de Amerikaanse S&P 500 flirt met een ‘all-time high’. Het marktnieuws wordt nog altijd gedomineerd door het resultatenseizoen voor het tweede kwartaal en de toenemende spanningen tussen de VS en China.

Samengevat

  • Resultatenseizoen Q2 domineert het nieuws
  • Spanningen tussen VS en China lopen verder op
Update aandelen: records op Amerikaanse markten
Update aandelen: records op Amerikaanse markten

Over het geheel genomen vielen de bedrijfsresultaten over het tweede kwartaal mee, al lag de lat voor omzet en winsten laag. Analisten hadden immers in aanloop naar het resultatenseizoen de schattingen naar beneden bijgesteld. Het tweede kwartaal zou op het gebied van de bedrijfswinsten namelijk het dieptepunt worden vanwege de gevolgen van de coronapandemie.

Restaurants zijn gesloten of, vanwege de coronamaatregelen en geringere vraag, maar beperkt open. Er wordt des te meer thuisbezorgd. Die versnelde groei was duidelijk te merken in de resultaten van de Europese marktleider Just Eat Takeaway. Steeds meer restaurants sluiten zich aan bij het bestelplatform, waardoor het dienstenaanbod van Just Eat Takeaway aan waarde wint en meer klanten aantrekt. Door een groeiend klantenbestand, een groeiend aantal (steeds omvangrijker) bestellingen zijn steeds meer restaurants geneigd zich erbij aan te sluiten. Die positieve interactie tussen kopers en verkopers in een markt staat ook wel bekend als het netwerkeffect. In het eerste halfjaar van 2020 ontwikkelden alle aspecten van dat netwerkeffect zich in het voordeel van Just Eat Takeaway. De omzetbasis groeide met ruim 40% en de winst voor rente, belasting en afschrijvingen noteerde meer dan een verdubbeling in die periode, ondanks de versnelde investeringen in de logistieke capaciteit.

Met de Amerikaanse presidentsverkiezingen in het vooruitzicht voor november lopen de spanningen tussen de VS en China op. De Amerikaanse president Donald Trump heeft via twee uitvoeringsbesluiten (‘executive orders’) Amerikanen verboden iets te doen met het populaire platform WeChat van Tencent en de app TikTok van Bytedance.

De redenering achter die uitvoeringsbesluiten is het gevaar voor de nationale veiligheid als Chinese ondernemingen persoonsgegevens van Amerikaanse burgers en bedrijven in handen krijgen. Er bestaat grote onzekerheid over de precieze inhoud van de besluiten, maar zeker is dat Trumps bereidheid om populaire Chinese platforms te blokkeren de relatie tussen de VS en China geen goed doet.

Jeffrey J. Vonk
Investment Communications
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.