1 min

Update aandelen: Een wisselvallig weekje

De hele afgelopen week gedroegen de aandelenmarkten zich volatiel. Na een neergaande fase op vrijdag en maandag stond de pet richting het eind van de week weer wat positiever. Het vertrouwen nam toen weer wat toe.

Samengevat

  • Negatieve berichten deltavariant coronavirus
  • Stijgende markten na verkoopgolf
  • Kwartaalresultaten ASML zeer positief
Update aandelen: Een wisselvallig weekje
Update aandelen: Een wisselvallig weekje

De zorg over de inflatie was afgelopen vrijdag duidelijk de bepalende factor die de markten omlaag dreef. Die neerwaartse trend hield ook maandag aan, omdat beleggers in de ban waren van de negatieve berichten over de snel om zich heen grijpende deltavariant van het coronavirus. De onzekerheid over een volledig economisch herstel houdt aan, zeker nu de lockdown-maatregelen in diverse delen van de wereld weer strenger worden.

Met ingang van dinsdag besloten beleggers echter om naar de positieve kant te kijken. Velen grepen de gelegenheid aan om na deze verkoopgolf in te stappen, waardoor de markten omhooggingen. De eerste indruk van het huidige resultatenseizoen kan ook voor wat licht in de duisternis hebben gezorgd, want de meeste ondernemingen hebben met hun resultaten vooralsnog de analistenverwachtingen overtroffen. Dat heeft de markt de rest van de week gestaag verder omhoog gestuwd en de eerder geleden verliezen weer ongedaan gemaakt.

Tijdens die neerwaartse fase van vrijdag en maandag lag de voorkeur van beleggers duidelijk bij de defensieve sectoren. Nutsbedrijven, consumptiegoederen en aandelen in de gezondheidszorg bleken veerkrachtiger dan hun cyclische tegenhangers. De inmiddels ‘klassieke’ namen voor thuisblijvers konden rekenen op wat meer interesse van beleggers die een vierde golf van de pandemie voorzagen.

De leegloop kwam op naam van de aandelen die van de heropening zouden moeten profiteren: toerisme, luchtvaart en cruises. Het gevolg was dat bedrijven in de industrie en basismaterialen het ook niet zo goed deden. De energiesector daalde, ook gevoed door het besluit van de OPEC+ om de olieproductie het tweede halfjaar op te voeren. Dat beeld veranderde echter in het tweede deel van de week. Het vertrouwen steeg weer en dus gingen ook de cyclische waarden en de ‘heropeningsaandelen’ omhoog. Die aandelenmarkten werden daar in meegetrokken en lieten de defensieve partijen achter zich.

Bij de ondernemingen die de kwartaalresultaten al hebben gepubliceerd sprong ASML eruit. Het bedrijf wist zelfs de toch al zeer hooggespannen verwachtingen te overtreffen en presenteerde zeer positieve verwachtingen voor de rest van het jaar. De orderontvangsten bleken hoger dan verwacht en ASML stelde de vooruitzichten naar boven bij. Het management lijkt erop te vertrouwen de marktverwachtingen te kunnen blijven waarmaken. Weer andere spelers, zoals IT-gigant SAP en zorgaanbieder Roche, die beide de gemiddelde analistenverwachtingen in kwantitatief opzicht overtroffen, sloegen een voorzichtigere toon aan, wat leidde tot enige teleurstelling bij beleggers.

Erik Joly
Erik Joly
Chief Investment Officer
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.