1 min

Update Aandelen: Coronavirus: aandelen in de min

De wereldwijde verspreiding van het coronavirus heeft deze week voor meer volatiliteit en lagere aandelenkoersen gezorgd. En de belegger kon niet worden gerustgesteld met relatief betere economische cijfers of met het vooruitzicht van ingrijpen door de centrale banken.
Update Aandelen: Coronavirus: aandelen in de min
Update Aandelen: Coronavirus: aandelen in de min

De Amerikaanse indicator van het producentenvertrouwen in de dienstensector in februari (Markit) pakte lager uit en dat kwam onverwacht. De sterke cijfers voor de dienstensector fungeerde het afgelopen jaar als een van de steunpilaren onder de aandelenmarkten. Tegenvallende cijfers voor beleggers dus. In Europa lijkt de inzakking van de productie ondanks de dreiging van het coronavirus wat af te nemen. Ook de dominante binnenlandse dienstensector hield goed stand. De cijfers voor het producentenvertrouwen in februari van Duitsland (Ifo) bevestigden dat het laagste punt voorbij is.

Op sectorniveau vielen vooral de technologieaandelen ten prooi aan de verkoopgolf. De angst voor verstoringen in de keten op de lange termijn werd verder aangewakkerd door het groeiende aantal infectiegevallen door het Covid-19 virus in Zuid-Korea en andere landen in Azië. Reis- en transportorganisaties hadden al wat langer te lijden onder de uitbraak van het virus, maar in eerste instantie had de sterk presterende technologiesector zich goed staande weten te houden.

Ook op bedrijfsniveau worden de financiële gevolgen van de virusuitbraak zichtbaar. De managementverwachtingen zijn somberder van toon en er worden extra kostenbesparingen doorgevoerd om het effect op de bedrijfswinsten voor een deel op te vangen. De uitbraak van het coronavirus in China raakt Microsoft harder dan verwacht. Op woensdag meldde de onderneming dat de doelstellingen (waarin de onzekerheid al was meegenomen) niet zouden worden gehaald.

Booking.com gaf op woensdag aan dat het virus de eerste drie maanden van 2020 een belangrijk negatief effect zal hebben op alle onderdelen van de online reisorganisatie. Volgens het concern was het niet mogelijk de omvang hiervan op de reispatronen te voorspellen. KLM (Air France KLM) neemt eveneens maatregelen in verband met de uitbraak. Zo wordt de inhuur van tijdelijke arbeidskrachten en adviseurs beperkt, worden de investeringen opgeschort en is operationeel personeel gevraagd vrije dagen op te nemen.

Jeffrey J. Vonk
Investment Communications
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.