1 min

Update aandelen: beweeglijke markten

Aandelenmarkten probeerden zich deze week zo weinig mogelijk aan te trekken van de omikron-virusvariant en van de stevige toon van Fed-voorzitter Jerome Powell. Aandelen in de VS en Europa deden het wederom beter dan in opkomende markten, waarmee de regionale verschillen over 2021 verder groeiden.

Samengevat

  • Zorgen over Chinese vastgoedmarkt en druk overheid op Chinese tech-bedrijven hebben negatief effect op lokale Chinese aandelen
  • Aandelen reis‑ en recreatiesector bleven beweeglijk door negatieve berichten over gezondheidsrisico’s omikron-variant
  • Ook andere cyclische sectoren spelen belangrijke rol in herstel aandelenmarkten
  • Amerikaanse markten herstellen zich
Update aandelen: beweeglijke markten
Update aandelen: beweeglijke markten

In de opkomende markten versoepelde de Chinese centrale bank de eisen voor de kapitaalreserves van Chinese banken in een poging de economische groei in het land te stimuleren. Maar op de Chinese aandelenmarkten bleef een sterke reactie hierop uit, dit in contrast met het herstel van de aandelenmarkten in de ontwikkelde landen. Aanhoudende zorgen over de Chinese vastgoedmarkt en de onophoudelijke druk van de overheid op Chinese tech-bedrijven hebben een negatief effect op lokale Chinese aandelen.

Aandelen in de reis‑ en recreatiesector bleven beweeglijk vanwege negatieve berichtgeving over de gezondheidsrisico’s van de omikron-variant. Aan de ene kant waren er optimistische verwachtingen over een volledig herstel van de reissector in de zomer van 2022. Aan de andere kant klonken er waarschuwende geluiden: zorgen over besmettingscijfers kunnen leiden tot minder boekingen voor het komende winterseizoen. Toch kreeg het optimisme deze week de overhand: reisaandelen herstelden zich flink na de somberheid van eind november.

In Europa speelden niet alleen de reis- en recreatiesector maar ook andere cyclische sectoren deze week een belangrijke rol in het herstel van de aandelenmarkten. Ondanks mogelijke tekorten aan onderdelen en hogere inputprijzen slaagden elektrotechnische ondernemingen zoals Schneider Electric en Legrand erin zich snel te herstellen van de daling van eind november. Het vooruitzicht van economische groei – boven het trendmatige niveau – en het toenemende belang van duurzame energie en duurzaam stroomverbruik zorgen voor een gunstig sentiment rond beide aandelen, die deze week nieuwe jaarrecords noteerden.

Aan de andere kant van de Atlantische Oceaan herstelden de Amerikaanse markten zich en deden het een aantal dagen goed, daarbij vooral aangejaagd door stijgende koersen in de tech-sector. Onlangs maakte Apple bekend dat de productie van de iPhone 13 als gevolg van wereldwijde toeleveringstekorten zou moeten worden afgeschaald. Maar inmiddels heeft de onderneming aangekondigd de productie van iPhone’s, ondanks verstoringen in de keten, toch te willen opschroeven. Dit had een positief effect op het sentiment in de sector. Het nieuws over de productieproblemen bij Apple betekende dat toeleveringsbedrijven zoals Qualcomm en ST Microelectronics een paar erg beweeglijke dagen beleefden.

Erik Joly
Erik Joly
Chief Investment Officer
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.