7 min

TableTalks: 9 vragen aan Ivo de Bisschop van Stop Parkinson vzw

Ivo de Bisschop is de drijvende kracht achter Stop Parkinson vzw. We spreken met hem over zijn persoonlijke drijfveer, de uitdagingen die komen kijken bij het oprichten van een vzw, prestaties waar hij trots op is en over mensen en organisaties die hem inspireren.

Samengevat

  • Stop Parkinson Walk vzw: elke stap telt
TableTalks: 9 vragen aan Ivo de Bisschop van Stop Parkinson vzw
TableTalks: 9 vragen aan Ivo de Bisschop van Stop Parkinson vzw

Ivo de Bisschop is de drijvende kracht achter Stop Parkinson vzw. Een organisatie die met diverse events de ziekte onder de aandacht wil brengen, om zo geld in te zamelen voor wetenschappelijk onderzoek.

Het eerste event van deze vzw was de Stop Parkinson Walk, een wandeltocht van 1.500 km langs de Belgische grens. Een onderneming die op zich al zeer indrukwekkend is, maar nu ook nog eens extra bemoeilijkt werd door het feit dat heel België in de greep was van corona. Het werd een once in a lifetime-ervaring voor Ivo en de andere stappers. Tegen een journalist zei hij over de ervaring: ‘Never give up’. Een spontane reactie die perfect weergeeft hoe Ivo in het leven staat.

Onze collega’s van het kantoor Brussel wandelden op 17 oktober de laatste kilometers mee in Oostende. Ze doneerden op eigen initiatief een behoorlijk bedrag van hun lokaal marketing budget aan Stop Parkinson vzw.

Na dit succesvolle eerste event is de vzw alweer druk bezig met het uitdenken van een strategie voor de komende jaren.

Shape Created with Sketch.
We zijn trots op wat we hebben neergezet in deze moeilijke tijd. Stel je voor wat we kunnen doen wanneer de wind meezit.
Shape Created with Sketch.

Waarom is dit doel belangrijk voor u?

Ik heb zelf parkinson, ik heb dus een sterke persoonlijke motivatie om een oplossing te vinden voor deze ziekte. Daarnaast wil ik andere parkinsonpatiënten hoop geven.

Zelf zit ik nu nog in de lichte fase, waardoor ik de ziekte redelijk comfortabel kan dragen. Maar ik weet ook dat ik er waarschijnlijk nooit vanaf zal komen en dat de situatie elk moment kan omslaan. Daarom probeer ik bewust te geniet van elke dag en ben ik erg dankbaar dat ik deze vzw heb kunnen opzetten. Ik merk dat we mensen raken met onze verhalen en acties en dat we hen hoop kunnen geven.

Wat heeft u ertoe aangezet om deze vzw op te richten?

Ongeveer tien jaar geleden ben ik met pensioen gegaan. Sindsdien ben ik betrokken geweest bij diverse vzw’s en ngo’s. Toen ik 3,5 jaar geleden de diagnose parkinson kreeg, had ik natuurlijk eerst tijd nodig om dit te verwerken, maar binnen het jaar besloot ik dat ik niet bij de pakken neer wilde zitten. Ik wilde er iets aan doen.

Naar mijn mening wordt er niet voldoende ondernomen om een oplossing te vinden voor deze ziekte. Er is te weinig vooruitgang en de ziekte wordt te weinig besproken. Er bestaat nog veel schroom en taboe rond parkinson.

Parkinsonpatiënten doen er vaak alles aan om de ziekte te verbergen en sluiten zich af van de wereld. Ik wil er in de eerste plaats aan bijdragen dat er een oplossing komt, maar in de tweede plaats wil ik met deze vzw awareness creëren en de ziekte bespreekbaar maken.

Ik ben heel dankbaar voor alle reacties die onze wandeltocht opriep. Alleen al op onze socialemediakanalen ontvingen we zo’n 1 miljoen reacties, maar we kregen ook veel aandacht van (lokale) kranten en het journaal en onze YouTube-filmpjes en audioverhalen waren zeer populair.


2020 08 25 11 13 17

Wat was de grootste uitdaging in het opzetten van dit initiatief?

Ik ben zelf altijd ondernemer geweest en heb ervaring met het opzetten van een bedrijf. Het opzetten van een vzw was echter een heel andere ervaring. Het was niet alleen een geheel nieuwe activiteit; ook het werken met vrijwilligers voegt een nieuwe dimensie toe.

Ik vond het belangrijk dat we ook als vzw een hoge mate van kwaliteite en professionalisme zouden uitstralen. Tijdens de wandeltocht bouwden we daarom voortdurende debrief- en evaluatiemomenten in zodat iedereen op een lijn zat. Liep alles volgens plan? Moest er ergens bijgestuurd worden? De standaard lag zeer hoog.

Uiteindelijk is dit eerste event zeer professioneel en vlot verlopen. Daar hebben we hard voor moeten werken, maar het was ook een zeer deugddoende ervaring waar iedereen trots op is.


Op welke prestatie bent u het meest trots?

Op hoe we als team in een zeer moeilijke periode gepresteerd hebben. Toen eenmaal duidelijk werd dat corona onze mogelijkheden serieus zou beperken terwijl wij net klaar stonden om aan de tocht te beginnen, dat was een zeer moeilijk moment.

Zouden we de tocht toch voortzetten? Het was een moeilijke beslissing. Uiteindelijk hebben we als team besloten om voort te gaan. We wisten dat we nu op minder support zouden kunnen rekenen omdat we geen events mochten organiseren, maar ik ben blij dat we toch hebben doorgezet.

Als we de tocht hadden uitgesteld, dan zou het momentum weggeweest zijn. Dan hadden we de Stop Parkinson Walk misschien pas over twee jaar kunnen organiseren en dan zou het een heel andere ervaring geweest zijn.

Als team zijn we zeer gelukkig met het resultaat van de Stop Parkinson Walk. We zijn trots op wat we hebben neergezet in deze moeilijke tijd. Stel je voor wat we dan kunnen doen wanneer de wind meezit.


Whats App Image 2020 09 17 at 09 59 44

Hoe selecteert u de onderzoeksprojecten die u steunt?

De Amerikaanse acteur Michael J. Fox heeft ook parkinson en heeft wereldwijd een organisatie opgezet voor onderzoek naar parkinson. Zijn team screent alle projecten die onderzoek doen naar deze ziekte grondig en volgt de ontwikkelingen nauwgezet op.

De Demoucelle Parkinson Charity in Brussel is een partner van de organisatie van Michael J. Fox. Samen met hen hebben we vier projecten geselecteerd die we met onze vzw willen steunen. Het zijn allemaal projecten waarvan we hopen dat er binnen tien jaar een oplossing gevonden kan worden.

Met de Stop Parkinson Walk hebben we op twee manieren geld ingezameld: bedrijven, particulieren en Rotary Clubs sponsorde stappen en kunstenaars en bekende Vlamingen toverden houten grenspalen om tot sprekende kunstwerken die in samenwerking met Vavato geveild werden.

In totaal hebben we zo maar liefst € 300.000 ingezameld voor deze vier researchprojecten, een bedrag dat nog eens verdubbeld wordt door de Michael J. Fox Foundation for Parkinson’s Research.

Hoe belangrijk is de samenwerking met sponsors/partners/vrijwilligers voor u?

Voor een vzw is dat essentieel. Het is volledig aan de steun van bedrijven, Rotary Clubs en particulieren te danken dat we een mooie cheque hebben kunnen uitschrijven aan de onderzoeksprojecten die we steunen

Door corona was het niet gemakkelijk om sponsors te vinden. De moeilijke economische situatie zorgde ervoor dat veel bedrijven terughoudend waren, we zijn de bedrijven die ons gesponsord hebben dus extra dankbaar.

De Rotary Clubs waren ook een grote steun, zowel in financieel als in logistiek opzicht. Ze hielpen met de lokale communicatie en boden ons opvang. En natuurlijk mag ik alle particulieren die ons gesteund hebben niet vergeten. Doneren is overigens nog steeds mogelijk. Het eerste event ligt achter ons, maar we zijn nog lang niet klaar. Elke stap telt.


Whats App Image 2020 09 29 at 14 34 07 1

Is er een persoon, een initiatief of een andere vzw dat u inspireert?

Patrick Demoucelle, hij heeft zelf ook parkinson en heeft de Demoucelle Parkinson Charity opgericht. Deze persoonlijke insteek gecombineerd met zijn inzet voor het algemeen belang, inspireert mij.

De events van deze foundation hebben een andere insteek dan die van ons, maar zijn daardoor juist complementair. Bij het opzetten van ons event hebben we nauw met hem samengewerkt.

Welk advies geeft u aan mensen die zelf ook een vzw willen oprichten?

Bereid je goed voor. Zorg dat je de doelstelling en de visie van je vzw duidelijk definieert. Daarnaast is het heel belangrijk dat je het juiste team vindt. Ik kon rekenen op een team van een dertigtal geëngageerde vrijwilligers dat zo’n 2 jaar werkte aan het opzetten van de Stop Parkinson Walk.

Als vzw is het natuurlijk ook belangrijk dat je de centjes goed in het oog houdt. Probeer de kosten zo laag mogelijk te houden en wees bereid om hard te werken voor inkomsten.

Welk boek/film/documentaire zou u aanraden aan mensen die meer willen weten over parkinson?

Iedereen die meer wil weten over parkinson verwijs ik door naar de Vlaamse Parkinson Liga. Zij bieden steun en advies aan parkinsonpatiënten en hun omgeving.

Sabine Smets
Sabine Smets
Executive Director Private Banking Regional Head of Brussels & Wallonie
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.